tiistai 5. toukokuuta 2009

Kaaos jättää jäljet

Eli kodistamme tuli sotatanner ja kissat eivät tunnistaneet toisiaan. Meillähän oli muutaman kerran Salsa meinannut mennä Mambon päälle, kun Mambo on tullut ulkoa jossa se tapana on kuopsutella maata. Luulen että se on peitellyt muiden kissojen jätöksiä ja Salsa on ollut hieman epävarma mikä vieraalta haiseva otus hänen kotiinsa tulee. Näitä tilanteita on ollut muutama, ja ne ovat rauenneet minuuteissa, paitsi kerran jolloin meni muutama tunti Salsan muristessa ja pälyillessä muita.

Mutta tämä oli jotain aivan muuta, tämä oli yleinen hälytystila Chilin sisällä ja tuntui tosi pelottavalta ajatella kuinka kokonaisvaltaista se oli. Tuli mieleen niin monta kertaa palstoilta luetut kissojen välien menetykset vastaavissa tilanteissa, ja siitä seuranneet viikkojen totuttelut sekä joissakin tapauksissa ihan kissojen erottaminen iäksi. Huoli oli siis hirveä.
Mambon ja Salsan sain hyväksymään toisensa jo sunnuntaina, eli yksi erä oli voitettu heti. Mutta se ei paljon lohduttanut, kun makuuhuoneessa oli pikkuinen pelokas ja paniikissa oleva Chili.

En oikein tiennyt miten tilannetta lähestyä, vaikka monesti olen itse yrittänyt vastaavissa tilanteissa oleville antaa vihjeitä. Tuntui että ei ole selkeää yhtä tapaa edetä tästä ja päädyinkin sitten heti maanantaina soittamaan eläinlääkärillemme, jos hänellä olisi tilanteeseen vinkkejä.
Hyvin vaikeaa oli pitää kissoja erillään, kun jos olit Chilin kanssa makuuhuoneessa, Salsa ja Mambo itkivät sydäntä särkevästi oven toisella puolella. Ja kun taas olin niiden kanssa, Chili itki oven takana minua palaamaan. Yö oli aivan kamala, kun nukuin Chilin kanssa makuuhuoneessa. Chili tärisi jalkojeni päällä koko yön, ei luultavammin siksi että olisi pelännyt (vaikka kyllä se sitäkin teki) vaan varmaan sen kroppa oli koko sunnuntain ollut niin jännittynyt, joka sai lihakset tärisemään. Toiseksi Salsa ja Mambo kävivät vuorotellen koko yön läpeensä itkemässä oven toisella puolella, joka aiheutti taas Chilissä primitiivireaktion eli se oli aika sihisevä ja skarppina oven takana murisemassa. Makuuhuoneesta poistumisessa oli myös ongelmansa, ja jokainen abyn omistaja varmaan ymmärtää kun sanon että "yritä poistua huoneesta ilman abya, joka väkisin yrittää tulla samasta ovesta"....

Maanantaina piti lähteä muutamaksi tunniksi koulun penkille, ajatukset oli kyllä ihan jossain muualla. Lääkärin soittoaika oli vasta puoli viideltä, mutta kotiin päästyäni päätin kokeilla koota Chilille häkkiä vierashuoneeseen ja katsoa miten se suhtautuu Salsaan. Aluksi tein sen virheen, että en laittanut Salsaa boksiin, vaan annoin sen vapaasti tulla huoneeseen. No Chili meinasi mennä häkin läpi Salsan nähdessään, mutta onneksi Salsa perääntyi. Sitten hain boksin ja laitoin Salsan siihen.Chili oli huomattavan epäluuloinen ja ei rauhoittunut ollenkaan Salsan lähettyvillä. Ei siis toivoakaan, että uskaltaisin päästää ne yhteen. Tiesin, että missään nimessä ne ei saa enää kertaakaan päästä tappeluasemiin, koska tällöin se suhde voi olla ikuisesti menetetty. Eli tilanne vaan syvenisi. Mutta liian kauankaan en uskaltaisi pitää erossa, koska pelkäsin että siitä oven toisella puolella olevasta kissasta tulee toisen mielessä "mörkö". Eli kuten näette edessäni oli iso dilemma, johon en keksinyt ratkaisua.
Minulla oli vintillä aikaisempaan asuntoon rakentamani pinna-ovi, jota mietin yhdeksi ratkaisuksi. Eli kiinnittäisin sen vierashuoneen oviaukkoon ja Chili saisi oleilla siellä, samalla nähden muualle asuntoon pääsemättä muihin kissoihin käsiksi. Olin itseasiassa alkanut sitä modifioimaan heti maanantaina koulusta tultuani, kun pakko oli jotain yrittää. Oli sellainen olo, että jotain on tapahduttava puoleen tai toiseen nopeasti, että tilanne ei pääse sellaiseen pisteeseen josta on vaikea edetä. Feliwaytä ruiskuttelin makuuhuoneen oven ja lattian väliin, ja noin 6-7 muuhun sopivaksi katsomaani paikkaan asunnossa, pari kertaa päivässä. Liikaa en sitä halunnut käyttää, koska en täysin luota sen positiiviseen voimaan. Jotenkin sitä ihmettelen aina, että miten kissa reagoi kun ilmeet ja eleet toisella on ristiriidassa hajuaistin tuoman tuntemuksen kanssa?
Aloin myös heti sunnuntain antamaan aikaisemmin Mirjam Nummiselta Mambolle saamaani homeopaattista valmistetta nimeltään Aconitum D200, ja jatkoin siitä maanantaina D30 Ignatia amaralla. En ole vannoutunut homeopatiaan uskoja, mutta valmis kokeilemaan kaikkea, jos vain mahdollista että auttaisivat.

Lääkäriltä oli tarkoitus kysellä pitäisikö aloittaa ihan saman tien jokin rauhoittava Chilille. Tosiaan pelko siitä, että Chili ei pääse asian yli ilman jotain moukaria, oli iso ja tunteet myllersi joten en oikein osannut katsoa itse tilannetta objektiivisesti.
Lääkärin ohje oli, anna kissojen olla täysin erossa toisistaan siihen asti kunnes ne tuntevat olonsa turvalliseksi.

Tämän ohjenuoran mukaan sitten edettiin, ja kiitos lääkärillemme Elisa Välimäelle tästä :).

...ja taas jatketaan huomenna

Ei kommentteja: