keskiviikko 5. maaliskuuta 2008

Rokotukset ja niiden tarpeellisuus

Kävimme Salsan sekä pentujen kanssa rokotuksissa. Salsa sai ison rokotusväsyn ja on ihan puhki rokotusta seuranneena aamunakin, pieni raasu.


Eilen eli rokotuspäivänä neiti alkoi väsymään ja koko illan se vaan nukkui, vaihdellen paikkaa patterin päältä patterin tasolle ja toisin päin.
Se ei illalla jaksanut tulla sanomaan edes "hyvää yötä" ja joka iltainen raksujen jahtailu jäi täysin väliin. Aamulla ensi töikseni bongasin sen patterilta jossa se vieläkin ihan flegmaattisena makoilee. Ruoka ei maistunut, muutaman raksun sain kädestä syömään ja pian pitäisi mennä hieman juottamaan. Äsken se kävi tuossa katsomassa minua, ja hypyt taitavat aiheuttaa kipuja eli ehkä sillä on myös hienoinen lihasreaktio meneillään.
Tosi kamalalta tuntuu katsoa sitä noin väsynä ja voimattomana.
Oli sitten viimeinen Fel-o-vax PCT rokotus meillä, eli liikaa tulee sillä noita väsyjä.

Siksi mietinkin että kirjoitan hieman rokotustietoa tätä lukeville, jotka eivät vielä ole rokotuksien antamista henkilökohtaisesti ehtinyt miettimään tarkemmin. Monet varmaan yleisten suosituksien mukaan etenevät rokotuksissa, sen enempää miettimättä.
Kuitenkin rokotukset eivät ole kissalle itsestäänselvyys ja niiden kanssa voi kikkailla kissan edun nimissä, kuten seuraavasta käy ilmi. Laitan myös muutaman tärkeän linkin, josta saa lisätietoa koska varmaan moni haluaa tietää enemmin ja ottaa nämä asiat huomioon kissojensa rokotuksia miettiessään.

Tässä ovat kaksi väittämää jotka pitävät paikkansa:

  1. Rokotukset eivät ole aina hyväksi kissalle
  2. rokotukset ovat monissa tapauksissa tarpeellisia
Näiden kahden lauseen perusteella voi tehdä päätöksiä kissan rokotuksesta. Rokotuksilla taistellaan tarttuvia tauteja vastaan, mutta samalla kuin sitä tehdään niitä ei tule tuikkailla kissaan miettimättä mitä ollaan tekemässä. Näyttelyssä ja kasvatuksessa käytettävillä kissoilla on oma rokotussääntönsä jonka mukaan edetään. Vapaasti ulkoileva kissa on riski itselleen monessa mielessä ja yksi uhka monien joukossa on tarttuvat taudit. Suljetussa sisäkissapopulaatiossa jossa ei ole taudin lähdettä riskit sairastua ovat minimaaliset (ei sieltä kenkien mukaan kulkeudu NIIN paljon mitään, ei edes kunnolla matojen munia todistetusti).

Kissojen rokotuksista (rokotemerkistä riippuen eroja löytyy):

  • Kissan rokote (ns.kolmoisrokote) rakentuu normaalisti kolmesta komponentista, kissarutto (Panleukopenia virus), kissaflunssa (Calici -virus) sekä herpes (Rinotrakeiittiherpesvirus).
  • Älä rokota kissaa nelosrokotteella siksi kun muuta ei ollut tarjolla. Rokotusaikaa varatessa tarkista että heiltä löytyy hakemaasi rokotetta ja jos ei löydy, pyydä heitä tilaamaan. Nelosrokotteessa on mukana klamydia jota vastaan ei yleisesti tutkija/erikoistuneiden eläinlääkäreiden tasolla suositella rokotettavaksi kuin riskitapauksissa!
  • Kissaa ei tulisi rokottaa liian varhain, suositeltavaa on että alle 10 viikon ikäistä pentua ei rokoteta.
  • Ensimmäinen rokote tehostetaan 3-4 viikon kuluttua ensimmäisen annosta. Tehostetta ei tulisi antaa päivääkään alle 12 viikkoiselle, mielellään se annetaan reilusti YLI 12 viikkoiselle (13-15 viikkoa). Jos ns. maternaalisia vasta-aineita (emonmaidosta saatuja) löytyy pennusta, rokotuksen teho kumoutuu suurimmalta osin. Näitä vasta-aineita voi olla pennussa ihan 12-14 viikkoon asti. Jos epäillään että ne ovat vähissä vaikka pentu on alle 8vko, rokotusohjemaa aikaistetaan ja pennut rokotetaan kolme kertaa siten että viimeinen annetaan reilusti yli 12 viikkoiselle.
  • Tehoste rokotus annetaan mielellään samalla kolmoisrokotteella. Myös rutto vaatii tehostuksen 3-4 viikon kuluttua.
  • Penturokotuksien uusinta tehdään vuoden kuluttua tehosteesta (kaikki komponentit, eli myös rutto).
  • Tulevina vuosina kissaa ei rokoteta joka vuosi kolmoisrokotteella, vaan flunssa uusitaan vuoden välein, rutto kolmen vuoden välein (Purevax).
  • Rokotteissa on sivuvaikutuksia, yleisin on vuorokauden väsymys, huonovointisuus ja mahdollisesti kuumeilu joka voi jatkua pidempäänkin (valmisteesta riippumatta). Harvinaisempana voidaan mainita anafylaktinenshokki, joka ilmenee yleensä 15min kuluttua (kannattaa odotella odotushuoneessa) sekä rokotuspaikan reaktio (Sarkooma).
  • Rokotteiden teho kestää mahdollisesti paljon pidempään kuin mitä valmistajat varmana lupaavat (hei, se on niille liiketoimintaa...eihän TVeitäkään valmisteta kestäväksi ;)). Eteenkin jos kissa on rokotettu ensimmäiset vuodet säännöllisesti voi miettiä mikä on tarkoituksenmukaista. Itse olen ottanut kannan että terveysriski rokotuksissa on suurempi, kuin riski sairastua jos venyttää vanhemman kissan rokotusvälejä. Eli rokotan ei kasvatuksessa/näyttelyssä käyvät kissat harvemmin (eri jos tulisi ulkomaan tuonteja jne.). Jossain vaiheessa pudotan ensin kissaruton kokonaan pois, oletuksena että sille voi olla jo ikuinen suoja 13v. kissalla ja sitten venytän flunssarokotuksen annon 2 vuoteen.
  • Tapetuilla rokotteilla käytetään tehosteena adjuvantteja (löytyy muistakin, katso valmisteyhteenvetoja. Purevaxissa ei muistaakseni adjuvantteja käytössä) joiden on todettu nostavan riskiä sarkoomaan.
Kovin harvoissa rokotteissa on vaihtoehtona pelkkä flunssa (eli kalikki&herpes), tulee olla tarkkana jos haluaa välttää turhaa rokottamista. Valitse tuote jossa ei tarvitse uusia kissaruttoa kylkiäisenä joka vuosi, näiden valmistajat eivät näköjään paljon välitä kissojen terveydestä ja kehittele tuotteitaan ;-).

Joka rokotus on riski kissoille, ole valveutunut siis ja valitse huolella, etene tarkoituksenmukaisesti.

Suosittelen lämpimästi tällä hetkellä tiedoissani olevien seikkojen nojalla rokotevalmisteeksi Purevaxia. Sinä ei tarvitse antaa uusintaa kolmoisrokotteella joka vuosi, ja tällöin kykenet hieman vaikuttamaan kissasi terveyteen ja välttämään ylirokottamista joka ei missään olosuhteissa ole kissalle hyväksi.

Kolmoisrokote: Purevax RCP
Flunssarokote (Herpes&Kalikki): Purevax RC
Jos olet ennen rokottanut jollain muulla, voit siirtyä toiseen valmisteeseen suoraan.

lisää linkkejä (huom. Suomessa ei tuotteet kuin kirjoitusmaissa):
"The 2006 American Association of Feline Practitioners Feline Vaccine Advisory Panel Report"
Yleinen rokotus sivusto, yleistietoa rokotuksista ja sarkooma
Cornell University, College of veterinary medicine: rokotukset ja sarkooma
Cornell University, College of veterinary medicine: riskit ja edut
"Still vaccinating your pet every year?" -juttu msnbc:llä (huom. jatkuu toisella sivulla)


Jos sinulla on lisäkysyttävää tai haluat korjata kirjoitustani (hyviä linkkejä aiheesta otetaan myös vastaan), ota yhteyttä sähköpostilla (löytyy kotisivulinkistäni).

Uutta tietoa 12.8.09 !
En ehdi tähän nyt paneutua enempää, kun olen lomailemassa, mutta tässä linkki Viivi (o.s Redcheetah's Pouta) sivuille, eli ottakaa huomioon kyseinen sivu ennen kuin päädytte edellä mainittuun ja suositeltuun rokotteeseen!
"Elämän epäoikeudenmukaisuus"

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä kirjoituksestasi! Olen hyvin vihreä kissanomistaja - siis kokematon - ja vein pentuni sen kummemmin ajattelematta rokotettavaksi. Eläinlääkäri ei maininnut mitään siitä, että kissalle saattaa tulla väsy, eikä sitä useimmilla rokotuksista kertovilla sivuillakaan mainita. alkoi tulla huoli puseroon, kun pikkuinen vain haluaa nukkua. Sain sen sentään hiukan syömään ja asioillaan se käy. Voi raasua!

Sinun sivuiltasi sitten selvisi, että rokotus voi aiheuttaa tuollaista.

Kuu-Katjaana kirjoitti...

Kiva, että on helpottanut huoli.
Paljon jaksuja sinne pikkuiselle.

Anonyymi kirjoitti...

Omistan jo 3vuotiaan kissan ja olen itsekkin hyvin kokematon näissä rokotusasioissa joten tarvitsisin vähän neuvoa, mitkä rokotteet on siis välttämättömiä koti/välillä ulkoilevalle kissalle? ja onko kotona käyvät yksityiset eläinlääkärit tarpeeksi luotettavia mielestäsi? Kiitos paljon jo etukäteen vastauksestasi! :)